Tjekkiet får sit første earthship

Interview med Martin Pruska, Earthship Czech Republic

En afsides lysning i udkants-Europa blev den 7. Maj invaderet af omkring 30 udlændinge og hippier; 3 uger efter tonede det smukkeste earthship sig op i landskabet.

Baggrunden for projektet

Martin fortæller, at han første gang blev introduceret til earthships gennem sit arbejdede med dokumentarfilm, hvor han stødte på filmen “Garbage Warrior”. I 2009 var denne film med på en EKO festival i Tjekkiet, hvor både juryen og publikum havde udvalgt den til bedste film. Det er en af grundene til, at Michael Reynolds nærmest er en berømthed i Tjekkiet. Rigtig mange mennesker har set filmen i biografen og filmen har ramt hovedet på sømmet for tjekkerne.

Efter visningen af filmen, begyndte Martin så at arbejde på at få Michael Reynolds til at komme og holde en præsentation i Tjekkiet. Her allierede han sig med sin gamle skolekammerat, som han mærkværdigt nok havde mødt igen i sit arbejde med dokumentarfilm, Margaritha Manev. De to tilsammen er et umage par kan man roligt sige. Martin er uddannet computerprogrammør, mens Margartitha er den berejste multilingvist med et kæmpe netværk. Eller muligvis var deres forskellige kompetencer grunden til, at projektet nu fortsatte med jætteskridt: For mens Michael Reynolds var i Tjekkiet til præsentation af Earthships, viste de ham et stykke jord, som nogle i Margarithas netværk havde anbefalet. Mike Reynolds syntes om jordloddet, og nu her et år efter er der bygget en ”dobbelt S-pod” på stedet.

 

Så hurtigt kan det gå

Martin fortæller om, hvad der skete for et år siden: ”Det hele er gået meget hurtigt. For præcis et år siden startede vi earthship organisationen i Tjekkiet, som hedder Zemelod, det tjekkiske ord for earthship. Vi gik i gang med at undervise dem, som senere skulle være med til at bygge. Samtidig opstartede vi forhandlinger med kommunen og samlede glas og dåser.” Martin fortæller, at det var Michael Reynolds der valgte designet til dem – og den ivrige Mike Reynolds havde endda ønske om at begynde byggeriet tidligere, men de måtte vente til foråret, så i realiteten kunne processen have gået endnu hurtigere.

Med hensyn til økonomien har det været noget af et puslespil. Earthship Tjekkiet fik lavet en aftale med Earthship Biotecture i USA om, at de fik optagelser fra akademiet sendt til Tjekkiet. Så inviterede de earthship interesserede rundt om i landet til weekend workshops, hvor eleverne så betalte for deres oplæring. Desuden har de frivillige på selve byggeprojektet også betalt en slat penge for at arbejde. På denne måde har de skaffet lidt penge til byggeriet. Også en kendt tjekkisk skuespiller, der i øvrigt blev fløjet til i helikopter i løbet af den første uge af byggeriet, har doneret en pæn sum af sine private midler til at realisere projektet. Men Martin og Margaritha går ikke umiddelbart gældsfrie ud af byggeriet med det samme, for de har selv måtte punge ud for udbetalingen til grunden, som der selvfølgelig skal betales af på. ”Det er derfor, ”siger Martin, ”at vi regner med at leje earthshippet ud, afholde seminarer osv for at kunne betale huslejen.” Udover ovennævnte aktiviteter har Earthship Tjekkiet også tænkt sig at invitere lokale skoler derud til permakultur workshops. Og i øvrigt har et andet medlem af organisationen under selve byggeriet inviteret lokale børn til at komme og lave indiansk inspirerede senge af valnøddetræ. – Et træ som de åbenbart har mange af i Tjekkiet, de heldige asener!

Gode råd er dyre

”Har du et godt råd til dem der vil bygge earthships andre steder?”, spurgte redaktionen Martin. ”Der skal bruges ca 15.000 flasker og dåser, så I kan godt begynde at samle dem med det samme. – Og så skal I lede efter et sted til at opmagasinere det”. I øvrigt fortæller Martin, at en del af udfordringen med projektet også har været kommunikationen, fordi det hele har foregået over emails – og med 8 timers tidsforskel, en stram deadline kombineret med sprog barrierer, så er informationen til tider gået tabt. Margaritha fortæller om udfordringen med byggematerialer. ”I Tjekkiet er det svært at få fat i tørt træ, hvis man vil bestille det direkte fra leverandøren. Tørt træ skal være minimum 2 år gammelt og projektet kun har haft 1 år at løbe på”, sukkede Margaritha. Men som den ægte initiativtager hun er, så lykkedes det hende altså alligevel at skaffe træ. Derudover var byggeriet lige pludselig 4 dage foran tid i løbet af den første uge. Og fordi byggematerialerne var bestilt nøjagtigt til tiden, så var der lige pludselig mangel på fx cement og sand samt brug for træ, hvilket både skabte frustrationer for dem der arbejdede, men i høj grad også for projektlederne; de måtte på ekstra arbejde for at få fat på leverandørerne samt muligvis punge ud med ekstra penge for at få leveret hurtigere.

Margaritha tilføjer, at hvis man har problemer med at få tilladelse til at bygge earthship, så hjælper det at få godkendt det som eksperimenterende byggeri, ligesom de har fået i Tjekkiet. For som Margaritha siger med en ild-sjæls logik: ”De kan jo ikke lade være med at give tilladelse til noget, som de ikke ved, hvad er. Det skal jo undersøges først – og det er præcis det vi gør, når vi tager prøver af, hvordan det fungerer.”

 

Hard facts om Earthship Czech Republic

Budget var på 100.000 $ (det er inklusiv flybilletter og kost og logi for earthship biotecture crewet).

 

Model og størrelse: Dobbelt S-pod. En enkelt U model havde til sammenligning kostet $72.000, mens en

Global model 1 værelse med stue ville have kostet $150.000. Ovennævnte priser er med Biotecture crewet samt de materialepriser, der er gældende i Tjekkiet. Skulle tjekkerne have valgt at bygge en global model helt selv, havde det kostet dem $90.000. Man lægger altså ca 40% til prisen for arbejdskraft.

 

Budgetoverskridelse: pr. 11. Maj: 10% overskredet ifølge Martin Pruska.

Byggetid 3 uger fra den 7. Maj – 25. Maj. De startede dog med at lægge dæk den 5. maj

Hjælpere omkring 20 (hjælpere betalte omkring 6000 CSK for at deltage i byggeri samt internet streamet academy undervisning)

Earthship biotecture stillede med ca. 10 crew medlemmer

 

Hjælpere fløj til fra Australien, Canada, Danmark ;), Bulgarien, Grækenland, England, Slovakiet og selvf. Tjekkiet

 

Bygmester var zemêlot’ (earthship på tjekkisk) som er ledet af Margaritha og Martin. Hjemmeside:www.zemelod.cz

 

Fremtidsplaner med stedet: det skal lejes ud til private og bruges som undervisningssted indenfor earthship, alternativ byggeri og permakultur. Derudover skal der foretages målinger i earthshippet til brug for dokumentation af earthshippets funktionalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>